MENU

07.04.2025-11.04.2025 r.   

 

 

Poniedziałek 07.04.2025 r. 

Zupa barszcz czerwony 250ml(gotowanie),Wywar mięsno - warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula) ziemniaki, buraki, marchew korzeń, seler korzeń, pietruszka korzeń; przyprawy (czosnek, koperek, kurkuma, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka, sól) śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ))

Filet  drobiowy w sosie paprykowym 80g/50g (pieczenie )Składniki: filet z kurczaka , bułka tarta, przyprawy, (czosnek granulowany, sól, cukier, majeranek, lubczyk, papryka słodka, bazylia),papryka mix,masło

Ryż  150g( ryżparaboliczny,olej, sól)

Surówka wielowarzywna 100g(kapusta biała , marchew, ogórek , papryka ,olej słonecznikowy  przyprawy; sól, pieprz) 

Kompot z owoców 200ml(truskawka, wiśnia, czarna porzeczka, cukier)

Alergeny(mleko, gluten, seler)
Wartość odżywcza i energetyczna: 584 kcal

Białko: 25,38g  Węglowodany:79,15g  Tłuszcze:6,725g

 

Wtorek 08.04.2025 r.

Zupa pomidorowa z makaronem i zieloną pietruszką 250ml(gotowanie) wywar mięsno-warzywny (korpusy drobiowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, makaron nitki z mąki durum, pietruszka natka św., przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, kurkuma śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ))

Stek z mięsa wieprzowego z cebulką papryką 80g /20g(bułka tarta, mięso łopatka wieprzowa, jaja , bułki zwykłe, olej rzepakowy, przyprawy (czosnek, majeranek, pieprz, sól, papryka słodka)

Ziemniaki gotowane 150g(ziemniaki, sól, koperek świeży) 

Surówka z kapusty czerwonej z marchewką i porem  100g(kapusta czerwona, kapusta biała, marchew, por, sól, cukier, ocet, majonezmajonez(olej rzepakowy,woda, żółtko jaj, ocet spirytusowy,musztarda(woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier ,sól)cukier, skrobia modyfikowana , sól, przeciwutleniacz, barwnik:karoteny)

Kompot z wiśni 200ml(wiśnia, cukier) 

Alergeny(mleko, gluten, seler, jaja, gorczyca)

Wartość odżywcza i energetyczna: 578kcal

Białko: 31,4g  Węglowodany:80,1g  Tłuszcze:8,3g

 

Środa 09.04.2025 r. 

Zupa Grochowa 250ml(gotowanie)wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, ziemniaki, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, ziele angielskie, liść laurowy) marchew, seler, pietruszka, groch, przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, lubczyk) kiełbasa podwawelska(mięso wieprzowe 97%, woda, sól, izolat białka sojowego, stabilizatory, białko wieprzowe kolagenowe, maltodekstryna,przeciwutleniacz, wzmacniacz smaku:glutaminianmonosodowy,glukoza, aromat, przyprawy)

Spaghetti z sosem bolońskim150/ 150g(mięso łopatka wp, koncentrat pomidorowy, pomidory pellati, papryka, cebula, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, mąka, przyprawy (sól, pieprz, czosnek, tymianek, oregano, papryka słodka) olej rzepakowy)                

Sałatka szwedzka 100g( ogórek kiszony, cebula, marchew,olej )

Kompot z czarnej porzeczki 200ml(czarna porzeczka, cukier)

Alergeny(mleko, gluten, seler,soja jaja, gorczyca)

Wartość odżywcza i energetyczna: 603kcal

Białko: 36,7g  Węglowodany:90,2g  Tłuszcze:25,2g

 

Czwartek 10.04.2025 r. 

Zupa biały barszcz 250ml(gotowanie) (wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, ziele angielskie, liść laurowy) marchew, seler, pietruszka, ziemniaki,  śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ), kiełbasa podwawelska(mięso wieprzowe 97%, woda, sól, izolat białka sojowego, stabilizatory, białko wieprzowe kolagenowe, maltodekstryna,przeciwutleniacz, wzmacniacz smaku:glutaminianmonosodowy,glukoza, aromat, przyprawy) przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, czosnek granulowany, natka pietruszki świeża)  

Pieczony udziec z kurczaka 1p(udziec z kurczaka, sól, pieprz, papryka słodka mielona)

Ziemniaki gotowane 150g( ziemniaki, sól)

Surówka z marchewki z selerem 100g(marchew, seler, sól, cukier, sok  z cytryny)

Kompot z owoców  200ml(truskawka, wiśnia, czarna porzeczka, cukier) 

Alergeny(mleko, gluten, seler,jaja, gorczyca)

Wartość odżywcza i energetyczna: 609kcal

Białko: 62,7g  Węglowodany:46,9g  Tłuszcze:31,9g

 

 Piątek 11.04.2025 r.

Zupa kalafiorowa z zieleniną 250ml(gotowanie) (wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, ziemniaki,kalafior , śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ), przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowym pieprz czarny, lubczyk, cukier, natka pietruszki świeża)

Makaronowe kokardki z twarogiem, śmietaną i owocami 180g/150g( makaron kokardkasemolinaz pszenicy durum,twaróg póltłusty , śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ), jogurt naturalny(mleko pasteryzowane częściwo odtłuszczone odtłuszczone mleko w proszki, żywe kultury bakterii jogurtowych ) , cukier, truskawka , czarna porzeczka )

Owoc 1szt(owoc sezonowy)

Kompot z truskawek 200ml(truskawka, cukier)

Alergeny(mleko, gluten, seler, jaja, gorczyca)

Wartość odżywcza i energetyczna: 600 kcal

Białko: 28,2g  Węglowodany:109,2g  Tłuszcze:8,2g