MENU

14.04.2025-16.04.2025 r.   

 

Poniedziałek 14.04.2025                                        

Zupa barszcz ukraiński 250ml (gotowanie)wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew seler, pietruszka, buraki, kapusta biała, ziemniaki, fasola perłowa, śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ), przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, cukier)

Bitki ze schabu w sosie z warzywami 80g/50g (gotowanie) mięso wieprzowe ze schabu ,  mąka, włoszczyzna  przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,)

Kasza jęczmienna 150g (kasza jęczmienna ,olej, sól)

Surówka z kapusty białej z marchewką 100g (kapusta biała,  marchew, sól, cukier, pieprz, olej)                          

Kompot z owoców 200ml(truskawka, wiśnia, czarna porzeczka, cukier)

Alergeny(mleko, gluten, seler)

Wartość odżywcza i energetyczna: 572 kcal

Białko: 29,6g  Węglowodany:67,7g  Tłuszcze:10,9g

Wtorek 15.04.2025                                                

Zupa ogórkowa 250ml(gotowanie) (wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, ogórek kiszony, śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ), przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, lubczyk, koper świeży))

Kotlet mielony 80g ( pieczenie) Składniki: bułka tarta, mięso łopatka wieprzowa, jaja ,bułki zwykłe, olej rzepakowy, przyprawy (czosnek, pieprz, sól)                      

Ziemniaki gotowane 150g( ziemniaki,sól)

Surówka z buraków 100g(buraki gotowane, cebula, sól, cukier, olej)

Kompot z truskawek 200ml (truskawka, cukier)

Alergeny(mleko, gluten, seler)

Wartość odżywcza i energetyczna: 607kcal

Białko: 30,2g  Węglowodany:86,1g  Tłuszcze:12,9g

Środa 16.04.2025                                                  

Zupa Rosół drobiowy z makaronem i zieloną pietruszką 250ml(gotowanie) wywar mięsno-warzywny (korpusy drobiowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, makaron nitki  semolina z pszenicy durum , pietruszka natka świeża, przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, kurkuma)

Soczysta pierś z  kurczaka 80g(pieczenie) filet z kurczaka,  bułka tarta, przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy)

Ziemniaki gotowane 150g( ziemniaki,sól)

Surówka z marchewki z chrzanem  100g(marchewka,  kapusta biała , chrzan(korzeń tarty chrzanu, woda, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, cukier, mleko w proszku, sól, białka mleka substancje zagęszczające , regulator kwasowości, substancja konserwująca ) , majonez(olej rzepakowy,woda, żółtko jaj, ocet spirytusowy,musztarda(woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier ,sól)cukier, skrobia modyfikowana , sól, przeciwutleniacz, barwnik:karoteny ) sól, cukier, ocet spirytusowy

Kompot z czarnej porzeczki 100ml (czarna porzeczka, cukier)

Alergeny(mleko, gluten, seler, gorczyca, soja)

Wartość odżywcza i energetyczna: 593 kcal

Białko: 27,8g  Węglowodany:61,2g  Tłuszcze:17,6g